Ekonomi

Kadınlara yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle İran’a yeni ABD yaptırımları

YENİ ABD yönetimi, Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bazı İranlı yetkili ve kuruluşları önemli insan hakları ihlalleri yaptıkları suçlamasıyla yaptırımlar listesine ekledi.

ABD Hazine Bakanlığı, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC), İran hapishane sistemindeki iki üst düzey yetkili de dahil olmak üzere çok sayıda rejim yetkilisine ve örgütüne, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik önemli insan hakları ihlallerinden sorumlu oldukları için yaptırım uygulayacağını söyledi.

OFAC’ın, rejimin internet erişimini engelleme çabalarının merkezinde yer alan İranlı bir yetkili olan İran ordusunun üst düzey komutanı ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (IRGC) üst düzey komutanı hakkında da işlem yaptığı bildirildi.

Açıklamada, İran güvenlik güçlerinin aralarında çok sayıda kadın ve kızın da bulunduğu barışçıl protestoculara şiddet uygulamasına izin veren üç İranlı şirket ve yöneticilerine yaptırım uygulanacağı kaydedildi.

Açıklamada, İran cezaevlerinin “kötü muamele, taciz ve ölüm” ile ünlü olduğu ve özellikle kadın tutukluların cinsel şiddet, işkence ve diğer insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kaldığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu yaptırımların Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle ABD’nin müttefiki ve ortağı olan Avrupa Birliği, İngiltere ve Avustralya ile koordineli olarak uygulanacağı belirtildi. İran rejimi, “İranlı kadın ve kız çocuklarının haklarını inkar etmekten” sorumlu tutulmaya kararlıydı.

Söz konusu yaptırımların, barışçıl göstericiler üzerinde baskı oluşturduğu ve İran halkını internet erişiminden mahrum bıraktığı için İran genelinde protestoların başladığı Eylül 2022’den bu yana İran rejimine yönelik 10’uncu yaptırım paketi olduğu belirtildi.

ABD Hazine Müsteşarı Brian Nelson, “ABD, ortakları ve müttefikleriyle birlikte, kadınlara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapan ve seslerini her şekilde bastırmaya çalışan acımasız rejime karşı temel özgürlükleri savunan İranlı kadınların yanında yer alıyor” dedi. Terörizm ve Mali İstihbarat. sözünü kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu