Yoğurdun İçerdiği 10 Vatanim ve Mineral
Türk mutfağında değerli bir yeri olan yoğurt, içerdiği güçlü vitamin ve mineraller sayesinde sıhhate olan yararlarıyla biliniyor. Yoğurt bebeklik devrinden itibaren her yaş kümesinin beslenmesinde büyük ehemmiyet taşıdığı üzere, içerdiği kalsiyum açısından menopoz sürecinde de büyük rol oynuyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ yoğurdun yararları hakkında bilgi verdi.
Bağışıklığı destekliyor
Yoğurt sindirimi kolaylaştırıp bağırsakların çalışmasına yardım eder. Laktoz içeriğinin süte nazaran az olması nedeniyle sindirimde avantaj sağlamaktadır. İçerdiği probiyotikler sayesinde sindirimin yanında beden bağışıklığını da takviyeler.
Kemik erimesini önlemede etkili
Yoğurt, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendirir ve korur. Bu nedenle osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde de büyük ehemmiyet taşır. Kalsiyumun en kıymetli fonksiyonu kemik ve diş sıhhatini korumak ve gelişimlerini sağlamaktır. Münasebetiyle büyümenin süratli olduğu periyotta, hamilelikte ve emzirme periyodunda kalsiyuma muhtaçlık daha da artış göstermektedir.
Fosfor tarafından çok zengin
Yoğurt, fosfor tarafından de zengindir. Fosfor, hücrelerde yer alan DNA ve RNA moleküllerinin temel yapıtaşlarıdır. Hücredeki tüm güç döngüsünü sağlamaktadır. 200 g yani 1 kase yarım yağlı yoğurdun 36’sı karbonhidrat, 32’si protein ve 32’si yağdan oluşmaktadır. 1 kase yoğurt ortalama 100 kcal’dir.
Yoğurdun içerisinde bulunan vitamin ve mineraller aşağıdaki üzeredir;
- 6.8 g protein
- 3,5 g yağ
- 8.2 g karbonhidrat
- 100 mg sodyum
- 320 mg potasyum
- 230 mg kalsiyum
- 200 mg fosfor
- 10 mg kolesterol
- 44 iu a vitamini
- 2 mg c vitamini
Yoğurdun yeşil suyunu dökmeyin
Yoğurt bakterileri faaliyetleri sırasında B1, B2, B3vitaminleri sentezler. Münasebetiyle bu vitaminlerde cilt sıhhati konusunda bedeni dayanaklar. Yoğurdun yeşil suyu muhakkak dökülmemelidir. İçerdiği yüksek ölçüdeki riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve güç metabolizmasında vazifelidir. Yoğurt günün her öğününde tüketilebilir. Ana yemeklerde yahut orta öğünlerde tercih edilebilir.
Günde en az 1 kase yoğurt tüketin
Günlük tüketilmesi gereken yoğurt ölçüsü başka süt kümelerini tüketim durumuna nazaran değişiklik gösterir. Şayet öteki süt eserleri tüketilmiyorsa ve kişinin kalori muhtaçlığına nazaran uygunsa porsiyon artırılabilir. Gün içerisinde süt ve peynir tüketiliyorsa günlük en az 1 kase yoğurt tüketimi kafidir. Lakin hiç tüketilmiyorsa bu 3-4 kaseye çıkabilir.Bazı hazır yoğurtlar, yüksek ölçülerde ek şeker ve faydalı olmayan öteki katkı hususlarına sahiptir. Bu nedenle sağlam doğal yoğurtların tercih edilmesi epeyce değerlidir.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı